Chuseok?

Chuseok?

(추석) Chuseok– tradycyjne koreańskie święto plonów, które zawsze wypada 15 dnia ósmego miesiąca kalendarza księżycowo-słonecznego i trwa cztery dni. Z tym świętem jest związane wiele rzeczy, ale przede wszystkich zabawy i jedzenie. Chuseok spędza się zawsze z rodziną, więc wiele Koreańczyków na te 4 dni udaje się do swoich domów świętować. 

 

mm

 

 

 Na Chuseok przygotowywany jest wielki stół z tradycyjnym jedzeniem. Zwyczajowe potrawy przygotowywane na to święto songpyeon niewielkie ciasteczka ryżowe i hangwa ciastka miodowe. Zwykle przygotowuje się także wołowinę bulgogi i makaron japchae. Do jedzenia popija się także tradycyjne napoje alkoholowe.
ju
 songpyeon
bul
bulgogi
n
 hangwa
Podstawom Chuseok jest to, że ludzie obchodzący to święto zakładają hanbok, czyli tradycyjny koreański strój.
byt
by

 

W czasie trwania święta rodziny mało czasu spędzają przy stole, wolą wychodzić do parków, na areny aby oglądać tradycyjne zapasy lub spotykają się ze znajomymi aby wspólnie tańczyć lub grać w tradycyjne gry planszowe. Podczas Chuseok odwiedza się również groby rodziny. Ten zwyczaj jest zwany Seongmyo. Podczas tych wizyt zrywa się trawę jaka wyrosła przez lato na grobach przodków, co nazywa się Beolcho.  Chuseok jest barwnym i wesołym świętem spędzanym zawsze w rodzinnym gronie.
images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *